Taalbeheer

Uit Toeristische Barometer Wiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Via “Taalbeheer” is het mogelijk om de pagina termen per module en pagina aan te passen. Deze kan rechtstreeks vanuit het “Welkom” scherm van het accountbeheergedeelte worden geopend of door bovenin via de module selectie te kiezen voor "Taalbeheer".

Nu is het mogelijk om de zoekfunctie te gebruiken om te filteren op de gewenste pagina en talen. De zoekfunctie bestaat uit de volgende velden:

Selecteer pagina   : Selecteer de pagina waarin termen moeten worden aangepast.
Zoek term       : Vul een gewenst zoekwoord in en selecteer de betreffende taal waarin gezocht moet worden.
Zoek lege term in taal: Selecteer de taal om daarin een lege term te zoeken.
Toon talen      : Vink de talen aan waarin gezocht moet worden. 

Na klikken op de knop “Zoeken” wordt een overzicht getoond van de termen die gefilterd zijn. Het is ook mogelijk om de volledige lijst met termen te gebruiken, vul dan bij de velden onder 'Filter' niks in. Scrol naar beneden om de lijst met termen te kunnen bekijken. Door op één van de kolomkoppen te klikken, kan de kolom op alfabetische volgorde worden gesorteerd.

In het overzicht kan vervolgens per term de instellingen aangepast worden door op “Wijzig” te klikken vóór de regel met de gewenste term. In het scherm wat zich dan opent kan de betreffende term in de verschillende beschikbare talen worden opgeven. Klik hierna op “Opslaan” om de aanpassingen te bevestigen.


Exporteren naar Excel

Het is mogelijk om vanuit het systeem een taalbestand te exporteren naar Excel. Het is mogelijk om de complete lijst van termen te exporteren of op basis van een filter (de resultaten van uw zoekopdracht) door onder aan de lijst met termen op 'Export alles' of 'Export gefilterd' te klikken.. Het systeem genereert automatisch een Excel bestand in Excel 2003 bestandsformaat. Het export-bestand krijgt een bepaalde indeling. Belangrijk is dat deze indeling gehandhaafd blijft, omdat anders het bestand niet terug geïmporteerd kan worden.


Importeren van een Excel bestand

Het is mogelijk om de termen in het systeem op basis van een Excel bestand in te lezen door onder aan de lijst met termen op 'Importeren' te klikken. Het is van belang dat het Excel formaat 2003 (in nieuwere versies van Excel kiest u voor "Opslaan als" en vervolgens het Excel 2003 format .XLS) is en verder dat de bestandsnaam alleen uit letters en cijfers bestaat en geen vreemde tekens bevat. Het bestandsformaat dat aangehouden moet worden is als volgt:

- Het importbestand is een Excel bestand (.xls).
- Het importbestand heeft een werkblad. Op dit werkblad dienen de termen te zijn opgenomen.
- De eerste kolom uit het werkblad heeft de titel 'Term'. In deze kolom zijn de termnummers opgenomen
- De tweede kolom uit het werkblad heeft de titel 'Pagina'. Hierin wordt de pagina, waarop de term voorkomt opgenomen
- De derde kolom uit het werkblad heeft de titel 'Module'. Hierin wordt de module, waarop de term voorkomt opgenomen
- Vanaf de vierde kolom wordt de 2-letterige landcode aangegeven. Hierin worden de vertalingen voor de betreffende taal opgenomen.


Nieuwe talen toevoegen

Via “Taalbeheer” is het ook mogelijk om nieuwe talen toe te voegen aan de Barometer. Dit gaat als volgt:

1. Klik in het "Taalbeheer"-scherm boven in op “Taal toevoegen”.

2. In dit scherm kan de naam van de taal worden ingevoerd bij "Name" en een landcode by "Shortkey" (Let op, de landcode invoeren volgens de tweeletterige ISO 3166-1 standaard. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1).

3. Klik vervolgens op “Opslaan” om de aanpassingen te bevestigen.Terug naar Barometer beheerder gedeelte